Meesterlijk Nederland

Meesterpatissier Robèrt van Beckhoven


Meesterschap is terug van weggeweest. In vroeger tijden ontwikkelden vakmensen zich tot meesters in hun eigen discipline. Vandaag de dag komt onder beroepsgroepen een beweging op gang die zich inzet voor herinvoering van de meestertitel. Om excellent vakmanschap te honoreren en het vak verder te ontwikkelen.

In Frankrijk zijn ze al een stuk verder. Daar vindt om de vier jaar voor uiteenlopende disciplines een competitie plaats om de prestigieuze titel Un des meilleur Ouvriers de France (MOF). Van de wedstrijd voor patissiers maakte de VPRO in 2007 een film. Kings of Pastry laat zien hoe ver de beste vakmensen gaan voor hun vak, met alle bijbehorende inspanningen, ontberingen en emoties.

Ook bij ons waren de patissiers er vlug bij. Twee van hen mogen zich sinds 2010 meester noemen. Ze hebben er keihard voor moeten werken, maar de meestertitel opent nieuwe perspectieven. Zij zijn nu de erkende ambassadeurs van hun vak en leiden nieuwe toptalenten op. En ongetwijfeld is hun marktwaarde aanzienlijk toegenomen.

Goud- en zilversmeden, schoorsteenvegers, parketvloerleggers, slagers en diverse beroepen in de horeca hebben ook meestertitels. Andere willen volgen. CINOP ondersteunt de branches met het ontwikkelen van kwaliteitsstandaarden en meesterexamens. Zo is de beweging ‘Meesterlijk Nederland’ ontstaan die zich inzet voor de ontwikkeling van het vak en het erkennen van eigentijds toptalent.

Lees het essay Meesterschap.

 

Geïnteresseerd?
Neem contact op via info@transconcept.nl of (073) 69 00 283.